Nieuws en aankomende evenementen

Ambachtelijk Ter Haar

Nieuw Nieuw Nieuw

 

Bert en Marian van Strien hebben recent de schapenschuur op hun terrein een opknapbeurt gegeven en hebben besloten er nu een bestemming aan te geven. Deze zomer, in de maanden juli en augustus,  is de schapenschuur te bezoeken op de zaterdag- en zondagmiddagen van 12.00 - 17.00 uur. In de schuur worden producten getoond van Smederij Gerth Berndt, Houtwerk van Bert van Strien en o.a. wol-producten van Marian van Strien. Ga er binnenkort vooral eens kijken. Dat stellen zij zeer op prijs. Zie hieronder enkele foto's. 

Het adres is: Sellingerstraat 19

9561 TA  Ter Apel

Tel. 0599 - 354476

Documentaire "Veerkracht in Coronatijd"            van Jacco Troost en Agnes Spruit

De documentaire van Cittaslowwesterwolde : ’Veerkracht in coronatijd’ is een serie geworden van 4 afleveringen.

 Alle 4 de afleveringen staan nu op de website : www.cittaslowwesterwolde.nl > Te zien zijn Diana Hazelhoff, Jan Kruit en Harm Verweij. 

 

Ook deel 2 van deze documentaire is inmiddels te bekijken. In deze aflevering komen aan het woord:  Eran Wajsenblum, Willem Friedrich, Eize Hoomoedt en Jacky & Johan  Eitens. 

 

In aflevering 3 kunnen we wederom genieten van de prachtige beelden van Westerwolde. Dit keer slingeren we langs de Ruiten Aa en het Ruiten Aa Kanaal langs de essen en esgehuchten, Laude en Ter borg, en de aangrenzende natuurgebieden.

De coronacrisis geeft ook aanleiding om na te denken over allerlei andere onderwerpen, zoals het milieu en ontwikkelingen in de samenleving. Dat zie je terug in deze serie.

Nu de weerstand van ons lichaam tegen ziektes belangrijker lijkt dan ooit, bekijkt Rineke Dijkinga de coronacrisis vanuit haar rol als voedingsdeskundige en gaat in op de invloed van onze leefomgeving en onze voeding op de gezondheid.

 

 Edith van der Horst en Marcel van Vliet van de Cum Laude Hoeve en beiden docent-biologie, vliegen de coronacrisis aan vanuit hun visie op natuur en milieu en ontwikkelingen in de samenleving.

Deze aflevering, met veel interessante invalshoeken, geeft zeker stof tot nadenken.

 

 

Tot slot de 4e en laatste aflevering van de vierdelige serie ’Veerkracht in Coronatijd’ waarin supporters van Cittaslow, van de gemeente Westerwolde, vertellen over hun ervaringen tijdens de coronacrisis.

De afleveringen zijn opgenomen in juli van 2020. Nu Nederland opnieuw in een zware lockdown zit, lijken de afleveringen opeens verrassend actueel. Opnieuw stellen we ons dezelfde vragen en zoeken we naar oplossingen.

In deze aflevering zien we Marian Beltman van ’Wedde dat ’t lukt’ en  Ettje Brouwer die in coronatijd verhuisde naar een aanleunwoning bij de Blanckenborg in Blijham.

 

Ambachtelijk slager Edwin Wiebrands vertelt over zijn ambachtelijke slagerij. We bezoeken met hem Veldkamps Meul’n waar hij als kind vaak kwam. Hier vertelt hij gevoelig over hoe hij de coronacrisis ervaart met zijn vader.

Herman en Catharina Bolsenbroek runnen ’Buiten Villa Doen’, waar ze kinderen en gezinnen helpen die een steuntje in de rug nodig hebben.

Marjan en Hans Nugteren geven mensen een mooi moment in hun theehuis ’t Moment.

Speciaal voor deze aflevering hebben de molenaars de wieken van Veldkamps Meul’n op de wind gezet en dat levert mooie verhalen en beelden op.

 

 Tijd, rust en aandacht zijn veel gehoorde waarden. Dus, ga er even rustig voor zitten en kijk wat de supporters te vertellen hebben.

 

Wat er de afgelopen tijd zoal gebeurd is

 

Het zijn, door de Covid-19 / Corona -  maatregelen, rare en vreemde tijden voor vrijwel iedereen. Wij hadden in maart van dit jaar een producentenvergadering gepland, maar deze moest om eerder genoemde redenen worden afgezegd. Tot op vandaag hebben wij nog niet weer met z'n allen bij elkaar kunnen komen om over eventuele plannen met elkaar van gedachten te wisselen over al onze streekproducten. Traditie op deze vergaderingen is ook, dat wij dan nieuwe producenten welkom heten bij onze Stichting en aan hen onze Keurmerk-certificaten overhandigen. Dit is daarom nu individueel gebeurd, natuurlijk op een veilige afstand en gepaste wijze door de voorzitter van onze Stichting, Guus Brouwer. De foto's werden gemaakt door Albert Brinks. 

Onderstaand de foto's van onze 4 nieuwe producenten en de overhandiging van onze Keurmerk-certificaten. Wij heten alle nieuwe producenten van harte welkom bij onze Stichting Keurmerk Streekproduct Westerwolde.  

Onderstaand een foto + artikel dat heeft gestaan de "Westerwolder". Foto en tekst zijn beschikbaar gesteld door Wubbe Alvering.

Het streekprodukt

 

Het streekprodukt zit in de lift. Meer dan ooit brengen lokale en regionale producenten van (voornamelijk) eten en drinken hun waren aan de man. Wat is de kracht van het streekprodukt? In deze serie zoeken we antwoord op die vraag. Deze maand aandacht voor de honing van Bijenstand De Driehoek van Jan Kruit en Lubbert Heidema in Ter Apel.

 

‘Waarom zou je niet trots zijn op de honing uit je eigen streek?’

 

door Jan Venema

 

Waarom zou je honing uit Westerwolde op je brood smeren, terwijl er ook prima honing uit Frankrijk of centraal Europa komt? Imker Jan Kruit: ,,Een toerist die in deze streek komt, moet natuurlijk de honing uit de streek proeven. Heel streekeigen is de fijne lindenhoning die hier in Ter Apel door de bijen in de omgeving van het klooster wordt verzameld.  Vroeger in het jaar verplaatsen we onze bijenkasten naar de Groninger kleigronden om het nectar van de koolzaadvelden te verzamelen.’’

 

De Groninger honing heeft een heel eigen smaak. Niet anders dan de Franse honing waar bijvoorbeeld veel lavendelnectar in kan zitten of honing uit Hongarije, waar de bijen heerlijke honing van de acacia halen. Maar het gaat niet alleen om de toerist. Ook Groningers blijken de honing uit Westerwolde te waarderen. Groningers zijn trots op hun kruidnagelige metworst. Waarom zou dat met de honing uit het eigen gebied, met zijn typische smaak anders zijn? Ja, de smaak is typisch. De lindenhoning van Bijenstand De Driehoek is schitterend van kleur: amber waar een groene gloed doorheen valt. De honing is krachtig van smaak, terwijl er op je tong een fijngevoelig muntsmaakje door de zoetigheid heen dringt. De koolzaadhoning is een vaste honing, bijna smeerbare suiker. Witter dan de meeste andere honingsoorten en het is zeer zoet en romig.

 

Aardbeien met koolzaadhoning

Lubbert Heidema over de koolzaadhoning: ,,Lang geleden kreeg ik beschuitje met aardbeien aangeboden. Er lag geen suiker op, dus ik vroeg om de suikerpot. De gastvrouw zei: Proef het eerst maar even, ik denk niet dat je dan nog suiker wilt. Ik nam een hap en ik wist niet wat me overkwam. De gastvrouw had het beschuitje niet besmeerd met boter, maar met koolzaadhoning. Daar had ze de aardbeien op gelegd. Ik heb beschuit met aardbeien nooit meer anders gegeten. Mijn familie heeft het nooit meer anders gegeten. Zo heerlijk!’’ Stel je voor: beschuiten van Knol uit Groningen, daarop een laagje romig koolzaadhoning van De Driehoek uit Ter Apel. En daarop een bultje in helften gesneden aardbeien van Geert Krops uit Mussel. Hemels.

 

Bloemvast

Lindenhoning. Hoe kun je dat zo noemen? Je weet toch nooit bij welke bloemetjes de bijen hun nectar hebben gehaald? Kruit: ,,Oh, jawel. Bijen zijn namelijk heel bloemvast. Als een bij nectar verzamelt uit de bloesem van een linde, dan zal het volgende bloempje weer een lindebloesem zijn. Hommels zijn heel anders. Die gaan van vingerhoedskruid naar een braam en dan weer naar een paardenbloem. Ja, het kan voorkomen dat in een pot lindenhoning ook wat paardenbloemnectar zit. Daar zijn regels voor, die voor iedere imker gelden. Als een imker op een pot ‘lindenhoning’ zet, dan moet die pot minimaal 60 procent lindenhoning bevatten.’’’

 

Resetten

Ok, de bij is bloemvast. Maar hoe kan het dan dat een bijenkast de eerste helft van het seizoen koolzaadhoning produceert en de tweede helft een andere soort honing? Kruit: ,,Je kunt een bijenkast verplaatsen. Een bij kan drie kilometer vliegen om nectar naar het nest te halen. Als je een bijenkast verder verplaatst dan de actieradius van een bij, dan gaat het diertje zich opnieuw oriënteren.’’ Dus zet zo’n bijenkast gerust neer op een koolzaadveld, zo’n 20 kilometer verderop, dan stelt de bij z’n kompas opnieuw bij. Het insect wordt als het ware gereset. Het weet zijn nest op de nieuwe plek weer te vinden en het komt met andere nectar thuis.

 

 

Kruit en Heidema leveren honing in heel het Noorden: Groningen, Friesland, Drenthe en de kop van Overijssel. En Bijenstand De Driehoek is aangesloten bij Streekproduct Westerwolde. De honing van Bijenstand ligt in winkels in Bourtange, Ter Apel, Mussel, Vriescheloo, Sellingen, Vlagtwedde en Ter Apelkanaal. Kijk voor meer informatie www.bijenstanddedriehoek.nl en www.keurmerkstreekproducentwesterwolde.nl.

Marian van Strien, één  van onze producenten, mocht tijdelijk haar werk exposeren in de vitrines in het Gemeentehuis Westerwolde in Sellingen. Haar leuke en mooie creaties waren daar geruime tijd te bewonderen tot eind van 2019.  

Producentenvergadering 14 oktober 2019

De tijd vliegt. Afgelopen 14 oktober hebben wij wederom een vergadering gehad met onze producenten. Het was alweer een vruchtbare, nuttige en gezellige avond waarop over heel veel zaken gesproken is. 

 

Ook dit keer was er weer reden voor een feestje. Wij mochten ook op deze avond een nieuwe producent verwelkomen bij onze Stichting Keurmerk Streekproduct Westerwolde. Bij ons heeft zich aangesloten, Marije Wensink van Edelsmederij Goudwicht uit Oudeschans. 

Natuurlijk kreeg zij, uit handen van onze voorzitter Guus Brouwer, het Keurmerk Certificaat uitgereikt. Welkom Marije, bij onze club van producenten, die zich hard maken voor onze regio Westerwolde. Wij zijn trots op onze producenten. 

 

Op 12 november 2018 zijn we, met heel veel producenten, opnieuw bij elkaar gekomen. Het was een gezellige, maar zeker ook feestelijke bijeenkomst. Dit keer mochten wij 5 nieuwe producenten verwelkomen en een Keurmerk Certificaat overhandigen. Er is over heel veel zaken gesproken en er zijn goede afspraken gemaakt Het was ook nu weer een bijzonder geslaagde avond. Onderstaand onze nieuwe producenten: Marian van Strien (Wol- en viltcreaties), B&B de Porrepoele (Bed & Breakfast en biologische producten), Rineke Dijkinga VOF (Foods), het Hof van Sellingen (Westerwoldse lunch), Westerwolds Goud (zuivel).

VoedFestival:

 

 

Zaterdag 15 september 2018 is er een Voedselfestival georganiseerd in Westerwolde. Dit project is een samenwerking tussen Rineke Dijkinga en de Cittaslow-gemeenten Borger-Odoorn en Westerwolde. Op het Voedfestival staat de connectie tussen boeren, burgers en ons etensbord centraal. Het streven was zo'n 2000 mensen het festival te laten bezoeken. Het was een bijzonder geslaagd festival met heel veel belangstellenden. Een echte aanrader en zeker voor herhaling vatbaar. 

 Producentenvergadering 2018

 

Afgelopen 19 februari zijn wij met een groot aantal producenten weer bij elkaar geweest voor een producentenvergadering. De bijeenkomst werd heel goed bezocht en er is opnieuw op een bijzonder plezierige en constructieve manier met elkaar vergaderd. Op uitnodiging was namens de Gemeente Westerwolde Suzan Klaassens deels bij de vergadering aanwezig voor het agendapunt Cittaslow. Zij heeft met onze producenten kunnen kennismaken en was enthousiast over de rol die wij met onze producenten/producten kunnen spelen bij de Cittaslow ontwikkelingen.

Ook mochten we weer een nieuw lid welkom heten bij onze Stichting. De heer Harm Verweij van Brouwerij-Westerwolde werd welkom geheten en ontving uit handen van onze voorzitter, Guus Brouwer, het Keurmerk voor Westerwoldse bieren en pioenrozen. Wij feliciteren de Brouwerij-Westerwolde met dit Keurmerk.

Na een succesvolle Dag van de Trekpaarden 2016 organiseerde Staatsbosbeheer dit jaar opnieuw een Dag van de Trekpaarden. Deze dag heeft plaatsgevonden op zaterdag 16 december 2017 van 11.00 - 16.00 uur. Ook onze producenten zijn opnieuw uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn met streekproducten of een workshop.  De dag vond plaats in Breedwisch te Sellingen, een natuurgebied van Staatsbosbosbeheer. Helaas was het geen mooi weer, maar de bezoekers hebben een leuke "Dag van de Trekpaarden" kunnen beleven.

Nieuws:

 

St. Keurmerk Streekproducten Westerwolde heeft in 2017 met de producenten vergaderd op 29 maart.  Tijdens deze bijeenkomst konden wij nieuwe producenten verwelkomen bij onze Stichting. Het gaat om :

- Stichting Woonzorg Bellingwedde en

- Familie Schuring van 't Veerste Veldhuis in Sellingen.

Wij heten deze nieuwe producenten van harte welkom bij onze Stichting Keurmerk Streekproduct Westerwolde.

 

 

Hieronder de in maart 2017 uitgereikte certificaten aan nieuwe producenten, t.w. Stichting Woonzorg Bellingwedde (aan Nicolette van Dis) en Maatschap Schuring (aan Alita Schuring).

Op 26 oktober 2016 heeft er een vergadering plaatsgevonden van de producenten van onze Stichting. Op deze bijeenkomst mochten wij weer 2 nieuwe producenten verwelkomen.

Het betreft:

- Eetcafé “De Heerlijkheid Westerwolde”in Sellingen en

- Wijn- en Fruitboerderij “Hestia” in Sellingen

Wij zijn er trots op dat wij hen tijdens deze avond het Keurmerk Certificaat voor hun product mochten uitreiken.

 

 

Op de foto's hieronder ziet u de uitreiking van het certificaat aan:

Simone Helsloot van Eetcafé “De Heerlijkheid Westerwolde” en

 

Servaas Smulders van Wijn- en Fruitboerderij “Hestia”.

 

Terugblik op:

St. Keurmerk Streekproducten Westerwolde supporter van Cittaslow

 

Op woensdagavond 21 april 2016 ontving onze voorzitter, de heer Brouwer, de Cittaslow-supportersoorkonde voor onze stichting (zie foto). De uitreiking vond plaats bij Camping De Wedderbergen in Wedde.

Deze oorkonde ontvangen de supporters, omdat zij het Cittaslow gedachtegoed actief uitdragen en de kernwaarden daarvan onderschrijven. Meer informatie over deze kernwaarden vindt u op www.cittaslow-nederland.nl.

Er werden die avond in totaal 30 oorkondes uitgereikt aan nieuwe supporters in Westerwolde. De uitreiking werd gedaan door de burgemeesters van de gemeenten Bellingwedde, Janneke Snijder-Hazelhoff en Vlagtwedde, Leontien Kompier (de toekomstige gemeente Westerwolde).

St. Keurmerk Streekpoducten Westerwolde op facebook

 

U kunt nu ook onze informatie over Westerwoldse streekproducten op facebook volgen en delen. Op de pagina's van deze website ziet u aan de rechterzijde de facebook-button die u naar het juiste adres leidt.