Maatschap Bruins, vollegronds groente

 

Bert en Ronnie Bruins

Barnflair Oost 54

9561 PC Ter Apel

T. 06-25 08 54 18

F. (0599) - 58 09 45

www.asperges-bruins.nl

Asperges uit eigen kweek

Ronnie en Bert Bruins telen, op Westerwoldse zandgronden bij Ter Apel, asperges en sperziebonen. 

De vader van de beide mannen was daar ruim 20 jaar geleden al mee begonnen. De broers zetten die traditie enthousiast voort.

Vollegronds groenten en bollen Bruins begon begin jaren 80 met prei en bloemkool. Eerst op enkele kleine perceeltjes, want de teelt van vollegronds groenten moest in Westerwolde nog op gang komen. Tegenwoordig bebouwen Bert en Ronnie in totaal 7 hectare akkerbouwgrond met aperges. 

Omdat de groenten onvoldoende inkomsten opleverden, startte de maatschap eind jaren tachtig daarnaast met de teelt van leliebollen.

Dat werd een groot succes, want nu worden op 25 ha grond in Westerwolde leliebollen gekweekt. 

De asperges worden door de gebroeders Bruins, samen met vele hulpvaardige handen, gestoken en geoogst. Ook het sorteren van de aspergestengels wordt door henzelf gedaan.

Goedgekeurd streekproduct De stichting Keurmerk Streekproduct Westerwolde heeft de asperges en de sperziebonen voorzien van het keurmerk, omdat ze volledig opgroeien in Westerwoldse bodem. De leliebollen vallen niet onder het keurmerk.

Verkoop aan de boerderij

De asperges worden vanaf de boerderij verkocht. Het seizoen voor asperges loopt van mei t/m juni. Ook vanuit kraampjes langs de wegen in Groningen en Drenthe wordt dit Westerwoldse 'witte goud' verkocht. De rest gaat naar supermarkten, restaurants en de groothandel.